Graviditet

Som gravid tilbydes du tæt kontrol i lægehuset.

Der tilbydes som standard 3 lægeundersøgelser under en graviditet, men flere kan være nødvendige.

graviditetsundersoegelser.jpg

 

HUSK URINPRØVE TIL ALLE GRAVIDITETSUNDERSØGELSER

De enkelte graviditetsundersøgelser:

 • Gravid?

Har du selv konstateret at du er gravid kontakter du lægehuset, så vi kan planlægge dine kontroller. Husk at oplyse, hvornår du havde sidste menstruations 1. dag.

Er du ikke sikker på om  du er gravid kontakter du sygeplejerskerne/laboranten, som undersøger din urin.

 • Første undersøgelse 6-10 uger

Den første graviditetsundersøgelse er omfattende og indeholder bl.a. udfyldning af svangerskabs- og vandrejournal. Du skal medbringe  en urinprøve, der tages blodprøver, måles blodtryk, vægt m.m.

 • Anden undersøgelse 25 uger

Snak om det hidtidige graviditetsforløb, og om de kommende måneder. Helbredsundersøgelse med vurdering af livmoders størrelse (udvendig), blodtryk, urinundersøgelse og vejning. Hjertelyd. Evt. blodprøve.

 • Tredje undersøgelse 32 uger

Vurdering af den generelle trivsel, behov for aflastning, snak om den forestående fødsel og barselsperiode. Helbredsundersøgelse med vurdering af livmoders størrelse (udvendig), blodtryk, urinundersøgelse og vejning. Hjertelyd.

 • 8 uger efter fødsel

Vurdering af tilstanden efter fødslen. Snak om prævention. Såfremt der er gener fra bristninger, problemer med at holde på vandet/afføring tilbydes gynækologisk undersøgelse. Hvis celleprøveundersøgelsen har været udskudt pga. graviditet, tilbydes dette også.

Anden vigtig information, når du er gravid:

Sundhedsstyrelsen har udgivet en del materiale om det at blive gravid, og få barn.

Du kan gå på sundhedsstyrelsens hjemmeside her og læse alt om
anbefalinger til DIG, der er gravid.

Nogle vitaminer og mineraler skal du have flere af under graviditeten
Hvis du er gravid, bør du tage tilskud af:
 • folsyre
 • d-vitamin
 • jern
 • kalk, gennem maden eller som kalktilskud, hvis du ikke spiser mælkeprodukter.
Gravide tilrådes at spise en almindelig sund kost ved at følge de 8 kostråd (se under patientvejledninger – de 8 kostråd).
Multivitamintablet
Det er vigtigt at spise en almindelig sund og varieret kost både før, under og efter graviditeten. Kosten kan med fordel suppleres med en helt almindelig Multivitamin-mineraltablet dagligt.
Kvinder der indtager kaffe, the, meget sukkerholdig kost, drikker alkohol eller ryger har især behov for dette tilskud. En sund krop, der ikke er i underskud af vitaminer og mineraler, har lettere ved at blive gravid. Tilskuddet kan sagtens fortsættes under og efter graviditeten.
Folsyre
Folsyre er et B-vitamin, som forebygger misdannelser af barnets hjerne og rygmarv. Folsyre spiller en vigtig rolle, når barnets centralnervesystem bliver udviklet.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du tager 400 mikrogram (µg) folsyre hver dag i form af en folsyretablet eller en multivitamintablet, fra du tænker på at blive gravid og 12 uger ind i graviditeten. Tilskuddet bør tages allerede fra graviditeten planlægges og ved uplanlagte graviditeter fra graviditeten opdages og bør fortsættes til og med 12. graviditetsuge. Ved den anbefalede dosis er der ikke fare for overdosering, men effekten af folinsyre i forhold til rygmarvsbrok er ubetydelig efter 12. graviditetsuge.

Sundhedsstyrelsen anbefaler endvidere, at kvinder, der tidligere har været gravide med et barn med rygmarvsbrok samt kvinder, der selv eller hvis partner har en rygmarvsbrok, indtager et tilskud af 5 mg. folinsyre dagligt

Folsyre kan købes i håndkøb på apoteket.

D-vitamin
Mange har et lavt D-vitamin niveau især i vinterperioden, da D-vitamin optages i huden under påvirkning af solens stråler. D-vitamin fremmer optagelsen af calcium og knogleopbygningen og er et vigtigt supplement til dig og dit barn i graviditeten.
Du bør tage:
 • et dagligt D-vitamintilskud på 10 mikrogram gennem hele graviditeten.
Jern
Danske undersøgelser har vist, at ca. en femtedel af gravide udvikler jernmangelanæmi sidst i graviditeten, hvis de ikke tager jerntilskud. Jern bruges bl.a. til at danne røde blodlegemer.
Det anbefales derfor, at alle gravide tager:
 • Et dagligt jerntilskud på 40 – 50 mg ferrojern fra 10. graviditetsuge og resten af graviditeten.

Kalk
Kalk er vigtigt for den gravides og det ufødte barns knogler. Kalk fås nemmest gennem mælk og mælkeprodukter. Det anbefales, at du enten:

 • drikker eller spiser ½ liter mælkeprodukt om dagen
 • eller tager et dagligt tilskud kalk på 500 mg gennem hele graviditeten.
Sunde vaner før, under og efter graviditet